Hypotéky

Budem „nanovo“ platiť úroky, ak si refinancujem hypotéku?

Veľmi často kladená otázka klientov pri tzv. refinancovaní alebo inak povedané prenesení hypotéky z jednej banky do druhej.

Ako to ale naozaj funguje?

Štandardne sa refinancovanie oplatí pri výhodnejšom úroku konkurenčnej banky, a teda na celkovej úspore na úrokoch v priebehu času.

Netreba sa báť, že by ste „nanovo“ platili úroky, ak sa vaša doba splácania úveru pri prenesenom úvere nezmení, pretože pokračujete v rovnakom anuitnom splácaní, ktoré spočíva v tom, že časť vašej splátky tvorí úrok a časť splátka istiny.

Aby sme si to lepšie vedeli predstaviť, pozrieme sa na to na konkrétnom príklade:

Pán Novák si požičal na kúpu nehnuteľnosti 170 000€ od banky s úrokom 2% a fixáciou 5 rokov, dobu splácania má štandardných 30 rokov.

Po 3 rokoch splácania ho ale osloví ponuka inej banky, ktorá ponúka 1% úrok pri 5 ročnej fixácii. V tomto období sa jeho splátka 628€ skladá zo splátky úroku vo výške 262€ a splátky istiny 366€.

Po prenesení úveru do konkurenčnej banky bude jeho splátka 553€ a bude sa skladať zo splátky úroku vo výške 131€ a splátky istiny 422€.

Pán Novák týmto získal mesačnú splátku nižšiu o 75€ a jeho celková preplatenosť na úrokoch počas fixácie bude nižšia o 3 072€.

Čo z toho vyplýva?

Ak Vám konkurenčná banka ponúka nižší úrok, je vysoko pravdepodobné, že to pre vás výhodné naozaj je. Netreba však meniť banku bezhlavo, pretože ak refinancujete úver do inej banky, treba si poriadne prerátať výhodnosť daného procesu a zvážiť všetky náklady spojené s týmto procesom.

V prípade, že si chcete overiť, či sa vám takýto proces oplatí absolvovať, neváhajte ma kontaktovať.

Budovať kariéru v oblasti financií ma napĺňa, pretože, to, čo som sa naučil viem odovzdať novým šikovným spolupracovníkom a jediné takto vieme pomáhať klientom naprieč celým Slovenskom. Pri spolupráci s klientom to má byť o zážitku, kde mu komplexne pomôžeme nastaviť jeho manažment osobných financií. Za najdôležitejšie považujem sa neustále zlepšovať budovať zo seba hodnotnú, čestnú osobu a ísť príkladom v tom, že aj na Slovensku môžu vyrastať šikovní podnikatelia a odborní sprostredkovatelia.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Budem „nanovo“ platiť úroky, ak si refinancujem hypotéku?

Samuel Kopalko

Samuel Kopalko 11.04.2023

Hypotéky

Nízka úroková sadzba na hypotéke v dobe vysokých úrokov

Samuel Kopalko

Samuel Kopalko 10.04.2023

Poistenie

Prečo sa neoplatí uzatvárať investičné životné poistenie?

Samuel Kopalko

Samuel Kopalko 13.02.2023